Софија го сака регионот: Западен Балкан меѓу приоритетите на бугарското претседавање со ЕУ

Вклучувањето на земјите од Западен Балкан во Европската унија и нивното поврзување со ЕУ преку изградба на сообраќајна синфраструктура, образование и финансиска поддршка, ќе биде еден од четирите приоритети на бугарското претседавање со Унијата од јануари 2017 година, изјави во интервју за бриселскиот портал „Политико“ бугарската министерка задолжена за ЕУ, Лилјана Павлова.

Таа истакна дека Бугарија сака нејзиното претседавање си ЕУ да биде и балканско, бидејќи земјата добро ги познава регионот.  – Ние нема да даваме какви било нестварни очекувања за нашите пријатели на Балканот, но ќе ги ставиме високо на нашата програма и активности, нагласи Повлова, која ќе има клучна укога во претседавањето на Бугарија со ЕУ во првите шест месеци од 2018 година.

– Тука имаме на ум поврзување на железницата, патишта, воздушниот сообраќај, образованието и финансиите, нагласу Павлова.

Според неа, Софија како претседавач со ЕУ меѓу клчучните цели ќе ги има и иднината на Европа, особено на младите луѓе, безбедноста како и посилниот единствен дигитален пазар