МИОА најави изработка на долгорочна ИКТ стратегија

Следната година ќе се изработува долгорочната ИКТ стратегија на Република Македонија, за која ресорното Министерство бара вклучување на трите информатички здруженија во државава.

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска – Томовска и претставници на Сојузот на стопански комори и на Здружението на информатичко-комуникациски технологии при Стопанската комора на РМ, на состанок ги анализирале Краткорочната ИКТ стратегија 2016-2017 и нејзиниот акциски план, кои се основа за изработка на долгорочната стратегија.

– Разгледани се тековните и идни планови за реализација на предвидените активности и мерки и се изнесени предлози и сугестии за понатамошен развој на информатичкото општество во Македонија, соопшти денеска Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА).

Целта на стратегијата е да се  зголеми придонесот на ИКТ индустријата во насока на одржлив економски развој и создавање нови работни места во рамките на ИКТ и други поддржани индустрии.

На состанокот се разговарало и за дигиталната трансформација на општеството, поголема конкурентност на македонските ИКТ компании и производи, како и брендирање и позиционирање на македонската ИКТ индустрија.