Човекот од доверба на Путин пристигнува во Белград

Рускиот министер за одбрана, Сергеј Шојгу, денеска ќе присуствува на оперативните способности на српската армија на аеродромот Батајница, по повод 73-годишнината од ослободувањето на Белград во Втората светска војна.

Во светските кругови, Шојгу се смета за сериозен играч и ударна тупаница на Путин.

Со еден гест на Парадата во Москва на 70-годишнината од победата над фашизмот, Шојгу им се приближи и на оние слоеви на рускиот народ, кои можеби имаат резерва кон политиката на Путин, но им се важни религијата и, пред сѐ традицијата.

Шојгу е роден во 1955 година во јужниот дел на Сибир, на границата со Русија, Монголија и Кина.

Во годините на распадот на Советскиот Сојуз, Шојгу го формира Министерството за вонредни состојби, денес легендарниот МЧЦ, кој експертите во светот го сметаат за најспособната таква услуга на планетата.

Во 2012, Шоигу станува министер за одбрана. Неговото пристигнување се совпадна со ренесансната руска армија – по неколку децении запоставување, техниката се обновува, но исто така и репутацијата и статусот на службеникот.

Позицијата на воен авторитет, како и улогата на еден од основачите на обединета Русија на Путин, на Шојгу му донесе статус на доверлив човек во сите планови на Кремљ. Тој ќе влезе и во мала група кандидати за наследникот на Путин, ако некогаш дојде до таква промена.