Американецот Џим Јонг Ким доби нов петгодишен мандат за претседател на Светската банка

Американецот Џим Јонг Ким, единствениот кандидат за неговата досегашна позиција како претседател на Светската банка, едногласно беше избран за втор петгодишен мандат, се наведува во соопштението на оваа финансиска институција.

Имплицитно договорот, кој е направен по Втората светска војна, од страна на Бретон Вудс, бара Американците и Европејците да си ги поделат раководствата во институцијата.

Според тој договор на чело на Светската банка секогаш е поставен Американец, додека претседателот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) секогаш е Европеец.

Ким (56) е претседател на Светската банка од јули 2012 година, а неговиот втор мандат започнува на 1 јули 2017 година.

Во Светската банка членуваат 189 држави.