Гранди: Унгарија силно го ограничува пристапот на бегалците

Високиот комесар за бегалци на Обединети нации, Филипо Гранди по вчерашната посета на транзитната зона за азиланти на угарско-српската граница, истакна дека, Унгарија очигледно се обидува да го ограничи пристапот на бегалци на нејзината територија.

Гранди, изрази голема загриженост, бидејќи бегалците во Унгарија се затворени во центри во близина на границата, додека ги очекуваат одлуките за барањата и нивните жалби.

– Особено е впечатливо, дека тука постои сосема јасна намера силно да се ограничи бројот на лица на кои ќе им биде дозволено да побараат престој во земјата, нагласи Гранди.

Тој нагласи, дека ја разбира „сложената ситуација на Унгарија од политичка и географска гледна точка.

Сепак, Гранди констатираше, дека заштитата на бегалците и безбедноста на државата не се некомпатибилни.

Високиот комесар за бегалци на ОН вчера го посети граничниот пункт Рожке. Таму условите за живот се прифатливи, но апсењето на бегалците е алармантно особено кога стану збор за лица меѓу 14 и 17 години.

Унгарија во 2015 година изгради ограда на нејзините граници со цел да го запре проткот на мигранти и бегалци.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан наведе дека бегалците се претежно муслимани и поради тоа претставуваат закана за европската култура.