Почна командно-штабната воена вежба „НАТО-Грузија 2016“

Во Центарот за обука и оценки на Североатланскиот пакт во близина на грузискиот главен град Тбилиси, денеска започна командно-штабна воена вежба „НАТО-Грузија 2016“.

Десетдневните маневри се планирани во рамки на мерките за соработка меѓу Грузија и Алијансата, кои се одобрени на средбата на врвот на НАТО во 2014 година во Велс.

Дипломатски извори на грузиската сепаратистичка Република Јужна Осетија оценија дека вежбите “го демонстрираат курсот на НАТО за дестабилизација на ситуацијата во Задкавказијето“.